torstai 7. marraskuuta 2013



                            Vanha huolen aiheeni nostaa taas päätään.
                     Nimittäin ruoan  sisältämät lisäaineet ja GMO muuntelu.




                    
Suomessa on perinteisesti luotettu ruoan puhtauteen,mutta näin ei enää ole,mikäli on koskaan ollutkaan.
Erityisesti itseäni sapettaa laitosruoan taso,kouluissa,päiväkodeissa,vanhainkodeissa ja sairaaloissa tarjotaan hyvin ravinne köyhää ja "täyteaineita2 sisältävää ruokaa.
Vai mitä sanotte kouluissa tarjottavan perunamuusin 20 stä  E-koodista.

Tai se,että sinänsä ok marjakiisseli ei suinkaan koostu marjoista,sokerista ja vedestä,vaan esanssisekoituksesta ja aika hillittömästä määrästä sokeria ja niitä e-koodeja.

 Kotona valmista ruoat itse lähes täysin luomu elintarvikkeista,joko oma kasvattamista tai ostetuista,niistä nyt sentään suunnilleen tietää mitä syö.
 Suomessa on taisteltu aikoinaa ilmaisen koulu ruoan puolesta ja tuntuisi hullulta ruveta kantamaan omia eväitä lapselle päiväkotiin,joka sentään on luomu ohjelmassa mukana. Tuleva esikoulunsa ja koulunsa tarjoaa paikanpäällä tehtyäluomuruokaa,mutta kyllä  se sitten maksaakin...
 Tämä kakku ei ole luomu,niinkuin  yleensä syömämme ruoka,joten lipsun sitä minäkin.-)

   Milla kirjoittaa myös aiheeseen liittyen ja aikalailla paremmin kuin minä.

5 kommenttia:

  1. Jos minulla olisi lapsia ja päivähoitoasia pohdittavana, niin toivoisin tosiaan heille vaihtoehtopäiväkotia ihan pelkästään ruuan takia. Nuo ostopalvelu - kuljetusruuat on ihan käsittämätön juttu, mistä tuleekin mieleen joskus fb:ssä pyörinyt kirjoitus päiväkodista, jossa tehdyn laskelman mukaan samaan hintaan se olisi voinut pitää oman keittäjänsä ja tarjota laadukkaampaa ruokaa, mikä ei kuitenkaan Espoon kaupungille sopinut sillä kysymys ei ollut "rahasta eikä laadusta vaan periaatteesta" tms.
    Meidän päiväkodin ruuat tehdään keskuskeittiöllä josta ne ajetaan päiväkodin lähelle koululle jossa ne jaetaan ja ajetaan alueen päiväkodin ja vammaispalvelun yksiköille. Muovia käytetään paljon ja raastamiset ja pilkkomiset ja kuorimiset tehdään koneellisesti, tulee lantturaastepussia ja porkkanaraastepussia. Kerran koulujen loma-aikana tuli perunat suoraan keskuskeittiöltä tyhjiömuovissa; ne siis kuoritaan jossain koneellisesti ja pakataan isoksi levyksi tyhjiömuoviin. Metallisesta ruoka-astiasta siis löytyi paksussa muovipakkauksessa olevia kuumia perunoita! Ne keitetään (tai höyrytetään?) poistamatta muovipakkausta! Muutenhan saattavat vaikka muussantua tai rikkoontua. Mietin, onko noin tehty jo silloin kun olin koululainen, "kumiperunat" ei ole unohtuneet.
    Vantaan kaupunki on juuri tehnyt linjanvedon Eviran kanelin kumariinitietoon todella löyhästi pohjaten, että pipareita ei saa tarjota tai leipoa tänä vuonna päiväkodeissa ollenkaan. (Löyhästi siksi, että oikeasti suosituksessa lukee, että "Kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin.")
    Tuo piparikielto suhteutettuna muoviperunoihin ja kaikkeen muuhunkin laaduttomuuteen, ihan älytöntä.

    Huh, vuodatinpas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun vuodatit!!! mun yksi kaveri oli hetken töissä eräällä näistä keittiöistä ja on aika kammottavia kertonut. Lähti sieltä aikalailla ovet paukkuen:-)
      Helsingissä jos lapsi on vegaani ne eivät tarjoa ruokaa ja silloin pitäisi viedä omat ruoat,olen sitäkin miettinyt,mutta jotenkin tämä on niin iso asia,että toivoisin kaikkien lapsien saavan kunnon ruokaa eikä vain "viherpiipertäjä ituhippi "lapsien:-P
      Omani syö kasvisruokaa ja se kuulemma saattaa poiketa aikalailla listalla ilmoitetusta,joten ei pysty edes tarkasti aineita kyselemään.
      Mun on jo pitkään pitänyt laatia yleisöosasto kirjoitus asiasta,jospa nyt vihdoin toimertuisin. Palmialle lähetin kerran sähköpostia ja vastaus oli tyyliin "kiitoksia mielenkiinnostanne,mukavaa päivää!" Me olimme reilun vuoden jonossa erääseen vaihtoehto päiväkotiin,mutta siinä vaiheessa lapsella oli jo muodostunut oma rakas kaveripiiri tuonne kaupungin päiväkotiin joten nyt hän on siellä "huonommalla" ruoalla.

      Poista
  2. Toi kanelijuttu on kans ihan älytön! siis hyvä,että havaittu sen olevan haitallista,mutta eihän sitä kukaan kilokaupalla syö ja joku toinen kaneli olisi kai sitäpaitsi vaaraton.
    Että näin meillä...

    VastaaPoista
  3. Niinpä, kirjoitat tärkeästä asiasta. Ja vielä surullisempaa on, että lasten ruoka sisältää lisäaineita niin paljon.

    Ja vielä huikkaan, että onpa valtavan paksu kanto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on syntymäpäivä riehumiset menossa. Kuvittele nämä kolme hyppimässä kannolta alas:-) Kaisaniemen kasvitieteellisestä löytyy tämä kanto ja eräs sellainen peppi pitkätossun "limonadi puu",ontto johon voisi mennä sisälle.

      Poista